Searching for culinary perfection, one recipe at the time

sâmbătă, ianuarie 21, 2012

Warm Fruitwood-Smoked Salmon with Potato Gnocchi and Balsamic Glaze

Pentru posteritate, asta a fost primul "First Course" facut din carte.

La reteta asta se foloseste Gnocchi din cartofi si cu ocazia asta am invatat sa fac si Gnocchi.

Mise en place pentru Gnocchi 

 
Cartofii se tin in cuptor la 175C o ora.
Dupa ce se decojesc de trec printr-un potato ricer.



Se face un cerc cu o parte din faina si in centru se pun galbenusurile, sarea, restul fainii si cartofii.
Compozitia se amesteca cit se poate de rapid (15 - 20 sec.), altfel gnocchi o sa iasa tari si lipiciosi.
Cum aia facuti de mine nu au fost nici tari si nici lipiciosi... bag de seama ca i-am amestecat repede :)

Parte din aluat se face ca un sarpe \ cordon \ alte obiecte si fiinte lungi dupa care se taie in bucati de vreo 0.75 cm.  Bucatile astea se fac sfere


Fiecare sfera de presupune  ca se roteste pe o tablita de gnocchi (nu aveam asa ceva cind am facut reteta) sau pe o furculita. Rezultatul o sa fie un fel de cilindru cu indentatii .

Gnocchi se pun in apa clocotita cu ceva sare in ea. Initial o sa fie la fundul cratitei dar dupa ceva timp o sa se ridice la suprafata (asta fiind semnalul ca sint gata).
Cam atit despre gnocchi.

Reteta foloseste  somon afumat care este diferit de somonul care se gaseste de obicei prin magazine. Ala care se gasete peste tot nu este suficient  de afumat si este si foarte sarat.

Reteta asta (si multe altele din carte) foloseste Brunoise, asa ca am facut o gramada de data asta si inca mai am si acum


Se toaca gulii, morcovi si praz in cubulete de 1.5 mm. Pentru asa munca de finete am folosit "sous chef"-ul care sa descurcat de minune


Toate astea se opraasc in apa pentru citeva secunde dupa care se pun in apa cu gheata.

In afara de Brunoise se mai folosesc romburi de rosii (rosii cojite carora li se inlatura partea din mijloc cu semintele si se taie in romburi  de 5 mm), chive tocate marunt, unt, piper, ulei de canola, supa concentrata de pui (chicken stock), facuta tot personal cu alta ocazie, si putin otet. 


Somonul se tine in lapte incalzit la 45C si asta se presupune ca o sa-i ia mult din gustul sarat si ii da un gust un pic dulce.
Dintr-un motiv sau altul nu am facut nici o poza la prepararea somonului asa ca o sa trebuiasca sa ma credeti pe cuvint.

Inapoi la gnocchi, se incalzeste intr-o tigaie putin ulei de canola, se pun gnocchi pentru vreo doua minute dupa care se adauga supa de pui, otet si untul. Dupa ce se ajunge la consistenta de sos se adauga Brunoise, chives tocate, romburile de rosii, sare si piper.
Si de data asta o sa trebuiasca sa ma credeti pe cuvint pentru ca nici acum nu am facut poze.


Inverziturile pe care o sa le vedeti in poza finala sint salata arugula amestecata cu shallots tocati foarte marunt, ulei de lamiie si sare. 

Si acum rezultatul final.. cum a iesit prima oara cind l-am facut


si asta este o incercare ulterioara


Prima oara le-am mincat in familie, adoua oara cu prietenii.

Andrei la lupta cu extraterestrii



Si restul familiei


Cercul verde de sub gnocchi este ulei de chive preparat cu o zi inainte, iar punctele negricioase (si alea mai mici si alea mai mari :) ) sint facute cu Balsamic Glaze (otet balsamic care se fierbe trei ore pina devine o pasta groasa)
Share this post

0 comments

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top