Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, august 26, 2013

Heirloom Tomato Tart with Niçoise Olive Tapenade, Mixed Field Greens, and Basil Vinaigrette


Am făcut rețeta asta acum 11 luni, și tocmai azi ajunge sa iasă la lumina.
Cum este exact pe topicul ales de Diana pentru Dulce Romanie, merg cu ea și acolo!

Rețeta asta vine cu o morala...
Daca în cartea de rețete zice sa ți ceva în cuptor 25 de minute sau pana devine auriu, ar fi bine sa va uitați ce se întâmpla prin cuptor înainte de cele 25 de minute.
Nu va uitați, o sa pățiți ce am pățit  eu, foietajul nu mai e auriu de mult ci  mai degrabă are tente negre :)

Preparatul asta se vrea interpretarea The French Laundry a pizzei.
Pentru ca aluatul de pizza nu este suficient de delicat pentru ce se servește într-un restaurant de trei stele,  se înlocuiește cu aluat de foietaj (Puff Pastry).

Pizza asta se coace cu roșii care au fost parțial coapte ca sa nu lase prea mult lichid în aluat. La sfârșit se servește cu felii de roșii răcite, acoperite cu o tapenada de anchovy și măsline, iar sus de tot, salata stropita cu o vinegreta de busuioc.

Pentru foitaj (parca l-am mai pus și în alt post), o grămada de frământat, măsurat, amestecat, pus la frigider... și tot asa.









Aluatul asta se păstrează de minune în congelator asa ca dacă aveți de gând sa faceți vreodată, faceți cât mai mult, sa nu mai treceți încă o data prin chin... prea curând!

Roșiile...


Doua dintre cele 5 roșii se taie în felii, se presară cu ulei de măsline, sare, piper și frunze de cimbrișor și se pun la cuptorul încins la 120C .

Dupa 45 de minute, feliile de roșii arata cam asa:


Celelalte 3 roșii, se taie în felii, se pun într-o tava în care s-a pus un prosop curat de bucătărie, se presară cu sare, piper și ulei de măsline. Asa condimentate se țin la frigider cel putin pentru o ora .

Pentru tapenada...

Se procesează anchovy (ținute în lapte timp o ora, spălate, schimbat laptele și tot asa încă de doua ori), măsline și mustar de Dijon intr-un procesor mai mic. Când au devenit o pasta, cu procesorul pornit, se adaugă câte putin ulei de măsline  pana ce compoziția devine un piure.

Pentru vinegreta de busuioc...


Frunzele de busuioc se țin în apa clocotita timp de un minut, după care se usucă în șervetele de hârtie.

Frunzele se fac piure în procesor, după care se adaugă ulei de măsline, putin câte putin.


Foietajul se întinde într-un strat gros de trei mm și se pune în congelator pana îngheață. Înghețat o sa se taie mai ușor.

Se decupează discuri cu diametrul de 7.5 cm



Pe fiecare disc pe pune o felie de roșie coapta.

Aici intervine chestia cu "se țin în cuptor pentru 25 - 35 de minute, pana devin aurii închis". Dupa cum se vede în poza mea, ale mele au trecut bine de faza de aurii :). Bune si asa !


Pentru asamblarea finala, peste discul de foietaj și roșie, se pun trei felii de roșie ținute în frigider. Desupra se pune un sfert de lingurița de tapenada.



In vinegreta de busuioc se adaugă oțet balsamic, sare și piper și se presară peste frunzele de salata.


Asa arata o reteta făcuta acum aproape un an de zile. 

Dacă as face preparatul încă o data, mai mult decât probabil ca as folosi o alta farfurie iar fundalul ar fi și el diferit. Foarte probabil ca salata ar fi din frunze mai mici si altfel aranjata. Foarte probabil ca unghiul cu care am făcut poza ar fi și el diferit

As mai arde aluatul dacă as mai face rețeta încă o data? Probabil ca da :) !


Share this post

2 comments

  1. Eu sunt sigura ca nu ai mai arde aluatul!!! :p TWO, trebuie sa recunosc ca m-ai nimerit cu reteta asta - e exact pe gustul meu. Cu heirloom tomatoes, tapenade si vinegreta cu busuioc pe un pat crocant de puff pastry, ai reusit sa ai tot ceea ce imi place intr-un singur preparat ( mai lipseste branza ;) ). Love it! Si multumesc ca te-ai gandit la provocare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicat si, judging by the ingredients, delicios! Am pus-o in bookmarks pentru urmatorul week-end cand voi avea ceva mai mult timp si ghes de gourmandise. :-)) Keep up the good, yum and beautiful work!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top